miercuri, 18 noiembrie 2009

Idei pentru utilizarea sosului pesto


Comentariul lui Jamie: Mai întâi vă voi arăta o reţetă uşoară de sos pesto, apoi o să vă dau câteva idei despre cele mai bune întrebuinţări ale sale - ca să nu-l serviţi tot timpul numai cu paste făinoase. Pentru a prepara sos pesto, puteţi investi într-un robot de bucătărie bun, însă puteţi folosi şi un mojar. Dacă v-a rămas o lamă tocită de la robotul de bucătărie, nu o aruncaţi; păstraţi-o special pentru sosul pesto sau marinate, ca să "stoarceţi" aroma din ingrediente în loc să le tocaţi.
Poate vi se pare o idee bună să prăjiţi seminţele de pin până când se rumenesc, ca să capete o aromă de nuci, dar în sosurile pesto într-adevăr gustoase pe care le-am încercat în Italia seminţele erau foarte puţin prăjite, dând mai curând o notă cremoasă decât o aromă de nuci. În mod normal, sosul pesto se prepară cu busuioc verde, dar puteţi folosi şi busuioc roşu, dacă găsiţi - arată bine. Într-o variantă ceva mai americană, se folosesc frunze de rucola în loc de busuioc - au o aromă puternică, interesantă, alături de carnea prăjită, dar eu prefer reţeta clasică.

Cu scoici
Aceasta este o mâncare cremoasă cu scoici, care seamănă puţin cu metoda franţuzească de a servi scoicile cu un sos de usturoi. Când puneţi sos pesto cu usturoi într-o supă caldă va răspândi o aromă uluitoare în întreaga încăpere. Pentru patru persoane, luaţi două kg de scoici frumoase, aruncaţi cochiliile deschise şi curăţaţi-le pe celelalte, dacă e nevoie. Aceasta înseamnă să smulgeţi firişoarele care atârnă de cochilii. Luaţi o cratiţă de dimensiune potrivită, încălziţi-o, adăugaţi vreo două linguri de ulei de măsline şi prăjiţi o ceapă curăţată şi tocată mărunt, trei sau patru căţei de usturoi curăţaţi şi tocaţi şi un ardei iute proaspăt, mic, curăţat de seminţe şi tăiat mărunt. Adăugaţi scoicile...
Publicată integral în Jurnalul Naţional, Jurnalul de Bucătărie din 12 noiembrie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu