Vorbeam de misionarismul lui Jamie Oliver şi de denumirea acestui proiect ambiţios al lui: "Ministry of Food". Ei bine, există o dublă semantică a cuvântului englezesc "ministry". El înseamnă, deopotrivă, "minister", dar şi "preot/călugăr care îşi exercită misiunea în comunitate". Nu ştim dacă el a mizat pe această dublă semnificaţie, dar i se potriveşte foarte bine.
De altfel, pentru a contracara criza mondială a stilului de alimentaţie, Jamie Oliver a întocmit chiar şi un decalog, din care spicuim şi noi câteva idei. Între regulile de bază se află şi aceea de a folosi produse simple, netransformate. Sunt privilegiate ingredientele proaspete, mai ales în cazul cărnii şi a peştelui, şi se recomandă pe cât posibil cumpărarea celor care poartă indicaţia: "bio". Nu sunt prohibite produsele congelate, dar trebuie controlată foarte bine calitatea lor.
Între produsele de bază, Jamie Oliver recomandă amestecurile, de genul: făină integrală cu făină obişnuită, uleiuri combinate de floarea soarelui, de măsline şi susan sau, pentru dressinguri, un amestec de vin cu oţet balsamic şi Xeres. Sosurile, seminţele şi condimentele pot da variaţii infinite reţetelor.
Citeşte mai mult în articolul scris de Tudor Cireş şi Simona Lazăr, publicat în Jurnalul Naţional, Jurnalul de Duminică din 11 octombrie 2009
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu