sâmbătă, 24 octombrie 2009

Gătiţi cu Jamie până la 75 de ani şi după


În "Să gătim cu Jamie", carte apărută în 2007, în traducere, la Editura Curtea Veche, avem o imagine destul de corectă a bibliei gastronomice a celui supranumit "The Naked Chef". Sau bucătarul dezbrăcat... de secrete, evident. "Indiferent dacă aţi mai gătit sau sunteţi un novice în acest domeniu, vreau să vă ofer o fărâmă din cursul nostru de bucătărie de la Fifteeen" - scrie Jamie în prefaţă. Ce cuprinde cartea lui Jamie? O serie de reţete extraordinare, care surprind, în primul rând, prin simplitate. În cursul său de artă culinară, Jamie îşi încurajează elevii să încerce mereu ceva nou, să se familiarizeze cu câteva tehnici simple şi să facă alegeri în cunoştinţă de cauză. Tot astfel îşi tratează cititorii: "Vă voi trata ca pe un elev al meu şi vă voi învăţa cum să gătiţi cu îndemânare". Dezvoltându-şi teoria că fiecare om poate învăţa să gătească, dacă vrea, în câteva ore, Jamie se străduieşte să pună la îndemâna fiecăruia o tehnică de preparare a hranei şi, mai mult decât atât, un stil corect de viaţă.
"Să găteşti, spune el, nu e un lucru greu sau rezervat unei elite. Gândiţi-vă puţin: dacă aveţi noroc, veţi trăi în jur de 75 de ani şi în fiecare zi veţi lua trei mese; aşa că ar fi bine să învăţaţi să gătiţi cum trebuie şi cu plăcere!"
Citeşte mai mult în articolul scris de Tudor Cireş, publicat în Jurnalul Naţional, Jurnalul de Bucătărie din 15 octombrie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu