sâmbătă, 24 octombrie 2009

Revoluţia culinară a început în şcoală

În anul 2005, elevii britanici s-au aflat sub semnul revoluţiei. Nu s-a vârsat sânge, nu au curs lacrimi, ci... s-a mâncat sănătos şi corect. Campania lansată de Jamie Oliver - "Hrăneşte-mă mai bine!" - a reprezentat un adevărat punct de cotitură pentru elevi şi nu numai.
Au fost reorganizate cantinele şcolare şi s-au îmbunătăţit meniurile servite, s-au organizat cursuri de perfecţionare pentru bucătărese şi, foarte important, a determinat autorităţile publice să ia măsuri. 280 milioane de lire au fost cheltuite pentru îmbunătăţirea prepartelor servite în şcoli, sau recent, 150 de milioane de lire au fost alocate pentru a se asigura că fiecare şcoală secundară va avea inclusă în curriculum lecţii de gătit începând cu anul 2011.
Ceea ce a fost la început doar un manifest (născut dintr-un puternic sentiment de revoltă împotriva preparatelor nesănătoase pe care copiii erau nevoiţi să le mănânce în şcoli), a devenit o mişcare naţională ce a depăşit încet, dar sigur, graniţele Marii Britanii. "Am vrut să dovedesc că pentru acelaşi preţ ca al unei pungi cu chipsuri, de doar 37 de pence, se poate pregăti o masă bine gătită, hrănitoare", spunea Jamie.
Citeşte mai mult în articolul scris de Simona Chiriac, publicat în Jurnalul Naţional, Jurnalul de Bucătărie din 15 octombrie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu