sâmbătă, 24 octombrie 2009

La masă cu "Domnul Firesc"


Nu caută cu tot dinadinsul firescul. El e firesc; e... "Domnul Firesc", şi asta face, de la primul contact cu el sau cu cărţile sale, să dispară orice barieră de comunicare. Sentimentul dominant este că îl ştii de undeva, că poate fi vecinul de palier sau băiatul care vine cu pizza.
120 DE REŢETE ŞI UN MOD DE VIAŢĂ
Într-o armonie perfectă cu înfăţişarea talentatului bucătar, cărţile lui sunt de o simplitate nebănuită, făcându-le accesibile chiar şi necititorului de cărţi. La Jamie, o carte de bucate conţine, aproape invariabil, o lecţie despre cum trebuie să trăieşti inteligent şi simplu ca să-ţi fie bine cu ai tăi şi cu cei din jur. "La masă cu Jamie", volum editat în româneşte la Curtea Veche în 2006, depăşeşte tiparele contemporane, apropiindu-se mai mult de manualele pentru tinerele gospodine de acum două secole. Pe lângă reţetarul obligatoriu, într-o asemenea culegere avem de-a face cu o serie de sfaturi amicale ("aceasta e o carte «amicală»", scrie Jamie în prefaţă), cum ar fi cele legate de echipamentul de lucru (veselă, maşină de gătit, congelatoare, grătare) sau cu ponturi pentru bucătărie, gen aranjarea ustensilelor, păstrarea alimentelor, coşurile de gunoi etc. "Cartea aceasta, scrie el, nu vă prezintă doar 120 de reţete extraordinare, ci vă ajută să alegeţi un mod de viaţă".
Citeşte mai mult în articolul scris de Tudor Cireş, publciat în Jurnalul Naţional, Jurnalul de Bucătărie din 15 octombrie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu