sâmbătă, 24 octombrie 2009

Oraşul Metabolic


Imaginativ, creativ, înnoitor, Jamie Oliver este imaginea militantului prin excelenţă. Oricare ar fi cauza pentru care intră în luptă, are energia şi carisma necesare pentru a face orice proiect să reuşească. Iar atunci când întâlneşte o idee bună - chiar dacă nu îi aparţine - se ataşează de ea şi se implică activ.
Este şi cazul experimentului numit "MetaboliCity" - numit astfel după viziunea oraşului care îşi metabolizează resursele, le devorează şi "scuipă" resturile, pentru ca să o ia apoi de la capăt. Totul porneşte de la ideea că orice sămânţă poate să rodească şi orice plantă poate să crească într-un pat germinativ care foloseşte resurse pe care oraşul, altminteri, le consideră simple reziduuri.
Reciclarea acestor resurse este de două ori "eco", o dată pentru că este epurată zona, a doua oară pentru că rezultatul este o... recoltă oarecare de legume şi verdeţuri proaspete, după care nu trebuie să alergi până la piaţă, pentru că le-ai crescut tu însuţi în "ferma de la fereastră". Jamie a anunţat recent implicarea restaurantului său Fifteen în acest generos proiect lansat de Central Saints Martins College of Art&Design.
Citeşte mai mult în articolul scris de Tudor Cireş, publicat în Jurnalul Naţional, Jurnalul de Bucătărie din 15 octombrie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu